Prentenboek "Altijd en overal"

Tekst: Grete Flies – Illustraties: Els Leclercq

 

Ben jij even benieuwd als ik?
Volg dan deze pagina! Je krijgt vanaf nu regelmatig een update van hoe dit boek tot stand komt! 
Van schets tot prentenboek dus... in x-aantal afleveringen. Het belooft een boeiende weg te worden.
Want dat is het nu ook al ...

 

Aflevering 12

Het maken van de aquareltekeningen is natuurlijk het grootste werk. En daar zal ik ook nog een tijdje zoet mee zijn. De eerste 12 tekeningen (dus 24 pagina's) zijn inmiddels klaar en ik sta te popelen om ze jullie te tonen. Maar ik mag natuurlijk nog niet alles verklappen he ;-). Dus daarom de 9 allermooiste – en mijn favoriete – details!
Wil je álles te zien krijgen? Je kan alvast je exemplaar bestelling via het bestelformuliertje op deze pagina!

Aflevering 11.

Men vraagt mij wel eens “wat is er zo moeilijk aan het tekenen van een prentenboek?” Wel, ik heb mezelf die vraag ook gesteld. En ik dacht “oooo, dat doe ik wel even!” Niets is minder waar. Ook ik sukkel me hier te pletter, moet menig schets en tekening opnieuw maken. En vooral denken, denken en nog eens denken. Maar wat is er nu zo moeilijk? Twee dingen! Ten eerste: Het geheel! 25 tekeningen die allemaal perfect bij elkaar moeten passen. Die een verhaal moeten vertellen zonder hiaten, zonder denkfouten, zonder kleur- of vormfouten. Elk personage moet op pagina 40 hetzelfde zijn als op pagina 1. 
En ten tweede: Aquarelverf! Want aquarelverf, dat is eigenlijk gewoon gekleurd water. En water, jep, dat loopt dus waar het wil. Aquarellen is eigenlijk de kunst van het beheersen van water. Mega moeilijk voor een prentenboek (omdat veel dingen op de volgende pagina nét hetzelfde moeten zijn dus…). Nu weet ik waarom álle andere illustratoren met acrylverf of digitaal werken. Omdat je dat perféct kan beheersen (én corrigeren!). En dat is onmogelijk met aquarel. Aquarel is de eigenzinnige dans van water en pigment. En je hebt maar één kans. En net dáárom hou ik er zo van….

Aflevering 10.

De definitieve cover is klaar! Een belangrijke stap in het ontwerpproces. Nu is het écht echt echt :-) En kijk! Ik heb het gedurfd! Ik heb het gedurfd om zomaar in dit avontuur te springen. Een prentenboek in eigen beheer uitgeven is niet makkelijk. Maar een mens moet zijn dromen najagen, toch?
Dus. ík heb het gedurfd, maar durf jij het nu ook?
DURF JIJ JE LATEN VERRASSEN en nú al dit boek bestellen?  

Aflevering 9.

Et voila! Nu begint het échte werk! En de cover heeft de eer als eerste kleur te krijgen. Het belangrijkste stuk aan het ontwerpen van een boek. Want de cover, die moet natuurlijk knallen. En nieuwsgierig maken, maar natuurlijk nog net niet álles verklappen. Krult jouw neus van nieuwsgierigheid?

Aflevering 8.

Wanneer je de personnages eenmaal een gezicht gegeven hebt is de volgende stap om ze te laten léven! Alle houdingen en gezichtsuitdrukkingen die in het verhaal voorkomen moet je uitdenken, schetsen en opnieuw en opnieuw tot het helemaal goed zit.

Aflevering 7.

Na het voorbereidende werk kunnen mijn personages geboren worden!  Op basis van het storyboard worden alle stukjes een voor een tot in detail uitgetekend. In stukjes, want mijn schetsboek is jammer genoeg niet groot genoeg voor een volledige tekening. Het prentenboek wordt maar liefst 23 op 23 cm, en je tekent ook best wat groter, dus deze aquareltekeningen worden ongeveer 40 x 60 cm….! Trouwens, het plan is om deze tekeningen ooit ergens tentoon te stellen, dus blijf zeker deze pagina volgen voor meer info!

Aflevering 6.
Een paar vroege vogels hebben reeds hun exemplaar van het prentenboek besteld! ikke Blij. Blij. Blij!
Wil jij er ook eentje? Vul dan het bestelformuliertje op deze pagina in ;-)

Aflevering 5.

Eens het storyboard stevig in elkaar zit, is het tijd voor de kleurtjes! Misschien wel het leukste stukje ;-). Elk personage krijgt zijn kleurenpalet en op basis daarvan worden de achtergronden ingekleurd, passend bij de personages. Het hoeft niet netjes ingekleurd te zijn, zolang het maar een goed beeld geeft van wat het kan worden. En trekt het op niets? Dan begin je toch gewoon snel even opnieuw! 

Aflevering 4.
En dan moet je natuurlijk ook de nodige research doen…. Je kan natuurlijk prentjes zoeken op google, of je kan je in the real stuff verdiepen!

Aflevering 3.

Met een storyboard ga je op zoek naar het beeldverhaal binnen, buiten én naast het geschreven verhaal. Want hoewel de tekeningen de tekst volgen, tonen ze – zonder de tekst – ook hun eigen verhaal. Zo kan je zelfs het boek lezen zonder het te lezen! 

 

Aflevering 2.

En hier gaan we dan! In de eerste stap ga ik op zoek naar het beste storyboard. Kleine schetsen om het verhaal te verkennen. In aflevering 3 zal ik hier meer uitleg over geven. En wie mij al een beetje kent, weet hoe ik dat aanpak.
Met mijn enige echte succesduo: Boek & Bic!  
(En bij uitbreiding: Zon. Zetel. Zomertuin). 
Bingo!

 

Aflevering 1.

Een eigen prentenboek.... Het is mijn kinderdroom... En inmiddels ben ik op de leeftijd gekomen dat het hoog tijd wordt om dat boek te maken ;-). Dus ging ik aan de slag, ergens eind december 2018. Maar het verhaal wou maar niet vlotten. Ik ben dan ook geen auteur, moest ik uiteindelijk aan mezelf toegeven. 

Ik zocht en vond in Grete Flies de perfecte co-auteur. Het eerste verhaal bestaat inmiddels niet meer. Maar de nieuwe versie is mooier dan ooit! Het belooft een prachtig boek te worden voor een intens en hartverwarmend (voor)leesmoment. Voor volwassenen, kindjes en sterrenkindjes.

En nu, kan ik – helemaal warm vanbinnen – starten met het tekenen.